Pikavisiitti Sortavalaan

17.06.2024

Aikamatka Sortavalaan ja Valamoon. Sortavala-seura ry:n näyttely 4.–29.6.2024. GalleriAri, Kasarminkatu 3, Mikkeli.

Sortavala-seura ry. täytti viime vuonna 70 vuotta ja juhlisti vuosipäiväänsä loppusyksystä näytteyllä Aikamatka Sortavalaan. Nyt sama näyttely täydennettynä Valamo-osuudella on nähtävillä Mikkelissä GalleriArissa. Galleriaa pitää keskustan tuntumassa, entisen maitokaupan ja leipomon rakennukseen kunnostetuissa tiloissa, Ari Hänninen. Yrityksen toimintaan kuuluu kahdessa kerroksessa sijaitsevien näyttelytilojen vuokraukseen lisäksi kehystystä, ja myynnissä näytti olevan myös öljyvärejä ja siveltimiä. 

Mutta nyt oli alakerran tiloissa toisaankin Sortavala-seuran näyttely. Sitä ovat olleet kokoamassa mm. meidän näyttelyssä vieraillessmma läsnä olleet Tuula Roitto ja Asta Ruokolainen. He ovat Karjalasta kiinnostuneiden keskuudessa tunnettuja postikorttikirjoistaan, ja mm. niissä olevaa materiaalia on nytkin esillä vähän isommassa koossa. Antoisin näyttely lienee heavy usereille, sillä kuvista, joiden yhteydessä ei seinällä suoraan ole tekstejä, voi bongailla Sortavalan kuuluisimmat rakennukset tai kuvien ottohetkien ajankohdat yms. – näyttelyluettelossa nämä tietenkin ovat sitten nimettyinä. Itselleni pisti silmään ilmakuva Kolmiopuistosta, se kun on kuvattu juuri ennen Runolaulajan patsaan paljastamista, ja siinä näkyvät hyvin puiston ympäristön arvorakennukset. 

Valamolle omistetun huoneen seinällä on kartta, johon on merktiyy ainakin suurin osa myös luostarin skiitoista. Valamon skiitoista eli sivuluostareista ei taida olla olemassa oikein kunnollista esitystä, ei ainakaan helposti suuren yleisön saatavilla olevassa julkaisumuodossa. Olen itsekin onnistunut joissain niistä käymään, mutta vaikka kuvia ottaisi, ne kyllä sekoittuvat toisiinsa ainakin meikäläisen päässä. 

Sanottakoon nyt sitten vaikka että "varsinaisissa" näyttelykuvissa on lähinnä rakennuksia, mutta yksi seinä on pyhitetty kaupunkilaisille. Tällä seinällä on kuvia sortavalalaisista sellaisina kuin he esiintyvät albumikuvissa. Näistä Tuula Roitto osoitti minulle esimerkiksi useammastakin kuvasta Bruno Boxströmin, Sortavalan Evankelisen Seuran kiistojakin aiheuttaneessa mitassa erikoislaatuisen johtajapersoonallisuuden, josta ei kirjoissa juuri ole kuvia, vaikka puhetta olisi paljonkin. 

Näyttelyn näkemiseen on nyt vielä pari viikkoa aikaa, joten jos Sortavala ja Valamo suinkin kiinnostavat, kannattaa piipahtaa.
 

Viimeksi muokattu: 17.06.2024
Kommentit (0)
« Edellinen sivu 2 / 38 Seuraava sivu »