Monenlaisia vaihdoksia

17.08.2021

Elämme jännittäviä aikoja.

Ollaan käväisemässä Suonenjoella. Koululaiskuljetuksia näytetään suorittettavan täysimittaisella bussilla kun ne pitkään tehtiin sellaisella 8+kuski kokoisella autolla, jota ei tietääkseni edes luokitella bussiksi. Tämä on kovin kiinnostavaa ensinnäkin siltä kannalta, miten tie ylipäätään kestää ison bussin päivittäisen edestakaisen liikennöinnin, ja toiseksi siltä, pitääkö tuon bussin lapsineen mennä polanteessa nurin ennen kuin tien talvikunnossapitoa parannetaan.

Toissa talvena ruvettiin nimittäin jättämään polanne poistamatta parista kiperästä mäestä, joissa molemmissa on tiessä myös mutka. Tuolloin ajateltiin, että se oli vain se talvi ja oli ehkä joku poikkeustilanne. Mutta viime talvena toimittiin saman kaavan mukaan, ja nyt siihen taisivat hermostuoa myös ammatikseen ajavat enkä vain minä höppänä.

Amerikkalaiset ovat menettäneet kiinnostuksensa Lähi-itään, kun riippuvuus öljystä on vähentynyt. Telkkarisssa väitetään kivenkovaan, että Afganistaniin menon syy olisi ollut kosto niille, jotka olivat syyllisiä "nine-eleveniin", mutta syyllisiähän olivat Saudi-Arabian kansalaiset. Kyse oli siis kiinalaisesta menetelmästä kostaa varsinaisen syyllisen sijaan tämän kavereille, että kaverit rupeaisivat välttelemään tuota syyllistä. Ja nyt talebanit ovat vallanneet Afganistanin; jenkit evakuoivat porukkaa kuin muutama vuosikymmenen sitten Saigonissa ikään. Ja väittävät, että tilanne ei ole yhtään samanlainen, vaikka kuva pyörii taustalla.

 

Koronan uusin ns. deltavariantti leviää ja sairastuttaa myös rokotettuja. Kun minä olin koulussa, opetettiin, että virustauteja vastaan ei voida kehittää rokotteita, koska ne muuntuvat niin helposti, ja tosiaan, flunssarokote on niiden, jotka niitä ovat ottaneet, pitänyt ottaa uusi joka sesongille. En olekaan oikein ymmärtänyt, miten tämä koronavirustauti olisi nyt jotenkin tässä suhteessa erilainen kuin muut virustaudit. Onkin mielenkintoista, miten tämä nyt yhteiskunnallisesti ratkaistaan. Korona on selvästikin pysyvä tekijä. Sen perusteella ei oikein enää voida julistella poikkeustiloja, koska se ei enää ole poikkeus. Mutta varmaan sen varalta joudutaan muuttamaan käyttäytymistä. Halailu jää pois, kättelykin. Työelämään joudutaan kehittämään uusia käytäntöjä. Monet ennen työksi märitellyt hommat etenkin kulttuurin alalta muuttunevat harrastuksiksi.

Marjatilanne on tänä kesänä ollut huono paitsi lakkojen osalta. Mustaherukkaa tuli ihan hyvin, mutta kun muuta marjaa ei nyt oikein ole, keitettiin kunnon maijallinen mehua, johon mustaherukan, meidän huushollin standardin, sijaan laitettiin nyt myös hiukan punaherukkaa ja etenkin aroniaa, jota myös on runsaasti. Aroniahan on oikeastaan vain musta pihlajanmarja, paha kuin mikä.

PIhaa päästiin eilen edes vähän raivaamaan. On käsittämätöntä, miten näin vähässä ajassa on maasta tursunnut sellainen määrä kirsikkapuun varkaita ja haavan taimia. Kirsikkapuu on tullut nyt suorastaan sillä tavalla hulluksi. Se ei kukkinut tänä keväänä käytännöllisesti katsoen ollenkaan.

Eikä kukkinut isohirvenjuurikaan. Se kai lannistui, kun viime kesänä kaikki kukat tulivat koppakuoriaisten syömiksi.

Omenaakin tulee hyvin. Ehkäpä ensimmäisen kerran vähän enemmän jopa tuohon oikeaan omanapuuhun. Koristeomanapuuhan tuottaa "satoa" aina, olivatpa olot  mitkä hyvänsä.

Mutta nyt sataa, joten on vain katseltava ikkunasta rehottavaa pusikkoa.

Viimeksi muokattu: 17.08.2021
Kommentit (0)
« Edellinen sivu 3 / 36 Seuraava sivu »