Kukapa taas olisi uskonut

26.03.2024

Islamistit ovat hyökänneeet Moskovaan tai sitten eivät ole. Kumpikin on mahdollista – niin kuin vain Venäjällä voi.

Noin llo 12.45: Toissapäivänä eli 22.3. 2024 tapahtui outo juttu. Jo pari viikkoa Yhdysvallat oli julkisesti pitkin maailmaa ilmoittanut, että ainakin nyt sen omien kansalaisten pitää pysyä poissa suurista joukkokokoontumisista Venäjällä, koska on ilmeinen terrori-sikun vaara. Toissapäivänä sitten tapahtui 133 ihmishenkeä vaatinut hyökkäys Moskovan lähelle isoon kauppa- ja kulttuurikeskukseen, jossa oli alkamassa konsertti sen omassa konserttihallissa.

Venäjä tiedotti heti, että paikalle oltiin toimitettu mm. 50 ambulanssia, mutta pisti silmään, että pelastushenkilöstön kamppeisiin pukeutuneet ihmiset vain seisoa töröttivät rivissä kylki kyljessä katseet suunnattuna päin katastrofipaikkaa. Ei minkäänlasta liikehdintää heidän taholtaan kiireestä puhumattakaan. Syntyi vaikutelma, että he olivat valvomassa, että kukaan ei pääsisi onnettomuusalueelta pois. Kuvamateriaalia tuli aika paljon, eikä siinä näkynyt esimerkiksi yhtään ihmistä, jolla olisi ollut sellainen folion näköistä ainetta oleva peitto niin kuin meikäläisillä onnettomuuspaikoilla aina näkee. Kansainväliselle medialle taisi tulla tasan yksi kuva, still kuva, jossa kahdella ihmisellä oli jonkinlaiset rätit harteilla, ja ne näyttivät sellaisilta vanhan ajan sängypeitoilta, jossa on karvaista ruutua niin, että ruudun keskus on "kalju" – minun lapsuudenperheessäni meillä lapsilla oli sellaiset päiväpeitot. Kiinnostavaa oli sekin, että kun näytettiin yleisön kännyköillä kuvaamaa materiaalia konserttiasalista, niissä oli hämmästyttävän kuivaa. Yleensä teattereiden, konserttisalien sun muiden sprinklerit alkavat syytä vettä pienemmistäkin syistä.

Maailman mediat ilmoittivat, että yhteensä kuusi tiedustelupalvelua oli varoittanut Kremliä jonkinlaisesta iskusta.

Putkimiestä ei näkynyt ennen kuin eilen, jolloin hän loihe lausumaan, että kyllä varoitettiin, mutta että nämä varoitukset ovat aina pelkkää kiristystä, jolla pyritään aiheuttamaan epävakautta. Hän oli ilmeisesti joutunut kokonaisen vuorokauden miettimään, miten asetella sanansa. En siis väitä, että putkimies olisi itse vasiten tilanut iskun vaan että minusta vaikuttaa, että hän olisi myös voinut vain kytätä, milloin hyökkäys se tulee ja kehitellä odotellessaan erilaisia malleja, joilla reagoida. En siis suoranaisesti sulje tilaamistakaan pois laskuista. Tokihan nyt on kulunut mukava neljännesvuosisata eli 25 vuotta siitä, kun putkimies uraansa aloitellessaan ja Tsetsenian sodalle oikeutusta hakiessaan räjäytteli joukon asuinkerrostaloja ja väitti, että asialla olivat tsetseenit.

Nyt oli vastikään Israel kokeillut väittää, että heidän tiedustelupalveluillaan, maailman tehokkaimmilla, ei ollut aavistustakaan, että Hamas voisi hyökätä poikkeuksellisella voimalla, ei, vaikka egyptiläiset olivat niin heille sanoneet. Homma kusi ihan heti kintuille – kukaan ei ole uskonut Israelin väitettä, ja juutalainen kansakunta on nyt kokenut ensimmäisen tiedotustappionsa toisen maailmansodan jälkeen. Antisemitismi maailmalla on ennätyslukemissa sitten toisen maailmansodan, ja tällä hetkellä juutalaiset, eivät vain Israelin, ovat maailman vihatuimpia ihmisiä ja samalla viivala kuin ISIL, länsimaisessa mediassa Isis eli Islamic State.  Ja kas, se sitten toisaankin "ilmoittautui" toissapäiväisen iskun tekijäksi tilillään eräällä  verkkoalaustalla. Tarkkaan ottaen Isis-K, josta on ollut tällä blogilla puhetta sekä toista vuotta sitten poistetuissa vanhoissa jutuissa että parissa nyt vielä täällä olevassa.

Verkkoalustojen ongelma vain on, että kuka tahansa voi tehdä sinne kenen tahansa nimellä tilejä ja mättää sinne mitä haluaa. Mainitulle tilille oli nyt ilmeisesti yön aikana laitettu tieto iskupaikalta Moskovasta kuvatusta videosta – sitä vain ei ole nähnyt kukaan paitsi amerikkalaiset, jotka ilmoittivat, että kyseinen pätkä on aito ja että he eivät näytä sitä, koska se on niin raaka…

Paskavideoiden tekeminen on helppoa siihen mittaan asti, että on sitä liikkuvaa kuvaa ylipäätään, mutta niihin on vaikea saada uskomaan ketään, ainakaan kuvallisen viestinnän opettajia sun muuta tällaista väkeä. En todellakaan kuvittele olevani ainoa, joka on kiinnittänyt huomiota Moskovan Crocus-keskuksen tulipalopaikan ympärillä vain rivissä seisoskeleviin, pelastushenkilöstön lailla pukeutuneisiin tyyppeihin ja siihen, että yhtäkään pelastettua ihmistä ei näy ja että haastatellut ovat kaikki niitä, jotka ovat onnistuneet itse pelastatumaan ennen kuin "pelastushenkilökunta" oli ilmaantuntu paikalle. Sikäli kun tuo "raaka" video on edes olemassa, siinä lultavasti on samanlaisia outouksia, jotka amerikkalaiset ovat toki tunnistaneet eivätkä siksi halua pilata hyvää mediapöhinää ennen aikojaan.

iSIL on kyllä olemassa, joskin kai nykyisin tai ainakin useinmiten vain etikettinä, jonka erilaiset äärisunnalaiset taisteluryhmät liimaavat päälleen tunnuksekseen. Ryhmät vieläpä tappelevat keskenään. Siitä ei ole kuin muutama viikko – olisko ollut niitä samoja aikoja, kun Jenkit ensimmäisen kerran kielsivät Venäjällä olevia kansalaisiaan hankkiutumasta paikkoihin, joissa on paljon väkeä – Iran suivaantui Pakistanin puolelta ilmaantuviin ongelmiin. On ollut yleisempää, että Iran on suivaantunut Afganistanin puolelta tuleviin onglemiin, ja niiden aiheuttajat ovatkin sanoisiko vaikka että yliedustettuja Iranin kuolemaantuomituissa. Kiina huolestui tästä Iranin suivaantumisesta Pakistaniin. Kiina on yrittänyt pysytellä positiivisissa väleissä Afganistanin ja Pakistanin kanssa. Kiina ei mielellään sodi, koska sen armeija on korruptoitunut, vaan se pyriki porkkanateitse vähentämään Afganistanin ja Pakistanin harjoittamaa uiguurien taistelukouluttamista. Iranin, Afganistanin ja Pakistanin välillä nimittän on mahtava koulutusalue. Se on niin vuoristoinen ja vaarallinen, että minkään näiden kolmen maan valvaontaviranomaiset eivät uskalla mennä sinne, joten siellä testosteronidementikot saavat puuhata rauhassa mitä haluavat.

Näiden terroristiryhmien ongelma ymmärrettävästi on raha. Ruokansa he voivat hankkia tuolla Pashtunistanissa tai Khorasanissa vaikkapa terrorisoimalla alueen reunoilla onnettomuudekseen asuvia maalaisia, mutta aseisiin tarvitaan kovaa valuuttaa. Reilu viikko sitten päättyivät Iranin, Kiinan ja Venäjän Omanin lahdella ja Arabianmerellä pitämät viikon mittaiset merisotaharjoitukset. Onhan niitä vuosittain pidetty jo jonkin aikaa, mutta voi olla, että Saudi-Arabian mielestä ne oltaisiin voitu nyt Ukrainan ja Gazan tilanteiden takia jättää väliin. Eihän sitä tiedä, vaikka saudit olisivat ajatelleet, että jos Kiina, Iran ja Venäjä pitävät heidän lähialueillaan merisotaharjoituksia, niin saudit voinevat vastavasti tukea asellisesti Kiinan, Iranin ja Venäjän tienoilla operoivia terroristiryhmiä? Mistä näitä tietää, mitä nämä ajattelevat…

Saattaa myös olla, että isku tuli putkimiehen mielestä yllätävästä suunnasta, vaikkei ehkä kenekään muun mielestä. Oltin ilmeisesti sovittu Valko-Venäjän kanssa, että sanotaan terroristien paenneen Venäjän ja Valko-Venäjän välistä rajaa kohti, koska olisi liian tyhmää väittää, että ukrainalaiset terroristit pakenisivat suoraan Ukrainan suuntaan. Mutta kun iskun tekijöiksi ilmoittautui äärimuslimiryhmä, Venäjä vaihtoi tiedotusstrategiaa, mutta unohti kertoa siitä Valko-Venäjälle, joten Valko-Venäjältä heti livautettiin maailman tiedotusvälineille, että Venäjä oli pyytänyt apua heidän väliselleen rajalle terroristiryhmän lähestymisen takia.

Tämä perustuu nyt siis oletukseen, että putkimies ei suoranaisesti tilannut iskua vaan odotteli, milloin se tulee, sillä jos kuusi tiedustelupalvelua väittää, että se tulee, niin se tulee. Se vain tuli suunnasta, jota ei oltu otettu lukuun. Nyt on mediassa spekuloitu, että sunneilla on paljon menneiltä vuosikymmeniltä hampaankolossa Venäjää vastaan ja Venäjä ylimielisyydessään on jättänyt sen huomiotta. Voi kuitenkin olla, että hampaankolossa on tuoreempiakin asioita. Venäjä on käyttänyt sunnalaisia ihmisiä, vieläpä miehiä, ihmisammuksina länttä vastaan. Että länttä vastaa, se on periaatteessa ihan hyvä, mutta sunnimiehiä ihmisammuksina eli arvottomampina kuin katuhuoria, se ei käy. Ja nyt Venäjä on kaavaillut viisumivapauttakin näiden maiden kanssa.

Lännessä ajatus menee niin, että nuo ihmisammukset ovat ihmisiä, jotka aidosti halauavat pois kotimaistaan ja ovat vain käyttäneet Venäjää kauttakulkumaana, mutta Venäjä onkin sitten käyttänyt heitä itseään ammuksina. Eli lähtökohta on, että nämä ihmiset ovat meidän mielestämme aidosti halunneet pois kotimaistaan. Musliminäkökulmasta juttu menee hiukan toisin. Siellä ihmiset eivät ole samalla tavalla itsenäisinä toimijoina pidettyjä kuin meillä eivätkä siis vastuullisia omista teoistaan. Jos sunnimuslimi lähtee omasta maastaan, se johtuu siitä, että jokin ulkoinen paha taho on saanut hänet pauloihinsa ja näin hän alkaa toimia vastoin Jumalan tahtoa. Yhteiskunta ja sen toimijat (kuten omasta mielestään nämä ääri-islamilaiset terroristijärjestöt) katsovat, että on yhteiskunnan asia varjella yksilöitä joutumasta tällaisiin kiusauksiin. Tällä logiikalla jyrkissä islamilaisissa maissa kuten Iranissa ja Saudi-Arabiassa on moraalipoliisit. Ei voida vaatia, että ihmiset yksin kontroloisivat jotain niin voimakasta impulssia kuin seksuaalisuus vaan he tarvitsevat siihen yhteiksunnan eli moraalipoliisin apua. Voisin hyvin kuvitella, että Isis-K:ssa katsotaan, että Venäjä sallii muslimimiesten matkustaa kauttaan lännen rajamaille, missä Venäjä sitten käyttää näitä muslimimiehiä ihmisammuksia. Pointti ei ole siinä, halauvatko nämä muslimimiehet sinne vai eivät vaan se, että joku taho niin kuin nyt Venäjä tekee mahdolliseksi heidän toteuttaa tällaisen Jumalan tahdon vastaisen asian. En missään tapauksessa väitä, että tietäisin näin olevan enkä ole itsekään varma, ajattelevatko islamistit nyt tässä tapauksessa näin, mutta heidän logiikkansa mahdollistaisi tällaisen. Ja jos he näin ajatelevat, länsi on nyt jokseenkin saman terrorismiuhan alla kuin Venäjäkin, vaikka onkin selvästi ilmoittanut, että paheksuu sitä, että Venäjä käyttää eläviä ihmisiä aseina.

Mutta kuten jo Ukrainan sodan ensimmäisenä päivänä totesin, Venäjä potee Nastasja Filippovna -syndroomaa. Nastasja Filippovana on Dostojevskin romaanin Idiootti päähenkilö, jossa kamppalilee kaksi elämänstrategiaa. Lapsekas, aikuiselle ihmiselle mahdoton vastuuttomuuden malli on ruhtinas Myskin, ja raaka, hyötynäkökulmainen ja edellisen, lapsellisen paratiisin, poissulkeva malli on Rogozin. Muita vaihtoehtoja kuten itsenäistä, tilannekohtaista päätöksentekoa, päähenkilö ei tunne vaan hän uskoo, että valittavissa on vain nämä ääripäät absoluuttisissa muodoissaan. Venäjän Totski on Ukraina. Nastasja Filippovna on tullut kieltämättä aikanaan Totskin hyväksikäyttämäksi, mutta Nastasjalla olisi nyt vaihtoehtona myös itsenäistyminen. Venäjä on ollut kulttuurisesti täysin riippuvainen Ukrainasta, mutta nyt Ukraina haluaakin mennä naimisiin jonkun kunniallisen tahon kanssa.

Meillä on kansanperinteessämme vastaavaa psykologista jännitettä käsittelvä kertomus Kullervosta.

Kullervot ja Nastasja Filippovnat tuhoutuvat kertomuksissa. Venäläiset arvostavat klassikkoromaaneitaan, ja minua hämmästyttää, etteivät he vaikuta näkevän valtiovallassaan Nastasja Filippovnaa. Venäjä-tutkijat puolestaan ovat lukeneet Dostojevskinsa ja julistavat, että tämä nyt käsillä oleva terrori-iskukriisi on merkki Venäjän heikkoudesta. Nähtäväksi jää. Odotan suorastaan innolla sitä, mitä Kiina tuumaa tästä käänteestä.

 

PS. klo 18.55. Kiinalta tuli viralliselle englanninkieliselle propagandasivustolle kuitti: Kuulemma yhdellä pidätetyistä olisi Global Timesin mukaan ollut jopa Ukrainan passi. Neljä siis on pidätetty, ja motiivi on Global Timesin mukaan ollut raha, minkä he korostavat olevan epätavanomaista islamistisille ryhmille, jotka sitä paitsi tappavat itsensä iskuissaan päästäkseen marttyyreiksi. Kiinan mukaan tämä todistaa, että iskun takana ovat Ukraina ja Yhdysvallat, kun se minun mielestäni todistaa, että isku on putkimiehen tilaama semminkin kun hän on tilannut tällaisia iskuja aiemminkin.

 

Maailma on tosiaankin jakautunut kahteen leiriin, joiden käsitykset ja logiikka rupeavat ankarasti eroamaan luultavasti kohta ihan fysiikan lakien tasolla.

 

Kiinan on kuitenkin pakko olla jo omasta puolestaan eikä vain Venäjää puolustaakseen tätä mieltä. Isis-K:han kouluttaa porukkaansa vähän niin kuin heidän tontillaan eli maissa, joita Kiina tukee, nimittäin Pakistanissa ja Afganistanissa.

 

Sen verran älyllistä rehellisyyttä Global Timesin artikkelissa kuitenkin oli, että siinä myönnettiin sunni-islamistien iskujen lisääntyneen Venäjällä ja ja Iranissa samalla kun ne ovat vähentyneet lännessä. Se kuitenkin selvästi kiistettiin, että asialla Crocuksessa olisivat olleet sunni-islamistit. (24.3.2024)

Viimeksi muokattu: 26.03.2024
Kommentit (0)
« Edellinen sivu 4 / 40 Seuraava sivu »