Hyvää Emman syntymäpäivää!

24.01.2023

Äidin isänpuoleinen täti Emma syntyi 25.12.1884.

Emma kuuluu niihin ihmisiin, joiden osa on syntyä, elää hetkensä, kuolla ja hävitä muistoista sen kummempaa jälkeä jättämättä. Hän oli myös ihminen, josta väkisin tulee miettineeksi, mitä hänestä oilsi mahtanut tulla, jos hän olisi voinut elää toisenlaisissa oloissa, ehkäpä toisenlaisena aikanakin, sillä Emma oli lahjakas nainen. Sitä ei välttämättä tosin tiennyt kukaan.

Emma ei tullut menneeksi naimisiiin. Hän eleli veljensä ja äitinsä kanssa kolmestaan aika pitkään, ennen kuin Juoso-veli vanhoilla päivillään päätti mennä naimisiin mummoni kanssa. Silloin taloon alkoi tupsahdella lapsia, ensimmäinen äitini sisarusparvesta vuonna 1924, mistä olen päätellyt, että Emman vaativampien käsityöharrastusten aika loppui viimeistään siihen. Eilen julkaisemani pitsinpätkän on erittäin työläs ja kärsivällisyyttä koetteleva tehdä. Monien esiäitien pitsinnypläysharrastuksen seuraukset koostuvat yksinkertaisista, toistuvaista kuvioista kuten vinoneliöistä tms ja ovat kapeita. Tämä pitsi on 10 senttiä leveä ja koostuu hyvin monenlaisista osakuvioista, ja sitä paitsi pitsin mallikerta on aika pitkä – pitsi vaatii geometrista hahmottamista ja aika vaikeiden laskutoimistusten suorittamista kaiken aikaa lennossa. Eilen postaamani kaltaista pitsiä ei nyplätä muiden maalaistalon töiden päälle, jos vieressä parkuu tai viipeltää lapsia. Noihin aikoihinhan ei yksityisyyttä niin kauheasti tunnettu muutenkaan.

Voin hyvin kuvitella, että joissain muissa oloissa Emma olisi käyttänyt elämänsä vaikeiden hypoteesien kehittelyyn, testamiseen ja teorioiden käytäntöön soveltamisen innovointiin.

Tosielämässä hänestä ei tullut siltainsinööriä vaan hän joutui viisikymppisenä vanhana piikana yksinhuoltajaksi eli viemään orvoiksi jääneet veljensä ja kälynsä nuorimmat lapset mukanaan evakkoon ja yritti kasvattaa nämä – ja äitini kohdalla ehkä onnistuikin.

Oheisessa kuvassa on Emma kurkistamassa mustan neliön takaa. Kansikuvassa käytetyn valokuvan takana on vuosiluku 1921. En ole varma, pitääkö paikkansa, voi pitääkin. Emma ei ollut mikään karelianisti, vaikka olikin karjalainen. Hän oli moderni nainen niiltä osin kuin pystyi. Siksi kansikuvassa on musta neliö Malevitšiin viitaten.

Viimeksi muokattu: 24.01.2023
Kommentit (0)
« Edellinen sivu 3 / 38 Seuraava sivu »