Elintarvikehuoltoa Uukuniemellä

13.06.2019

Kolmas kerta toden sanoo.

Tulin reilu tunti sitten Uukuniemeltä kotiin Kuopioon, ja kaupungin keskustan yllä lenteli sotakoneita erilaisissa muodostelmissa ja jyly oli hirmuinen: olivatko savolaiset päässeet aloittamaan jonkun sodan, enkä minä huomannut itärajalla mitään?

Jos savolaiset saavat aikaa sodan ilman että itärajalla huomataan, se ei ole mitenkään ihmeellistä – sitä paitsi taisi olla lentonäytös…– mutta kaupan tulo Uukuniemelle, siinä on jo uutisen aihetta!

Kauppa avataan huomenna perjantaina, mutta koska minun oli lähteminen siltä paikkakunnalta tänään, kävin kyyläämässä tilannetta eilen. Tulevan kaupan tiloissa, entisessä osuuspankin rakennuksessa, oli tietenkin täysi tohina päällä, ja minun tölliselijän lisäksi sisään kaiken kiireen keskelle survoutui yksi mies, joka valitti, että he olivat juuri tulleet mökille, eikä siellä ollutkaan kahvia, joten saisiko sitä jo ostaa... Vaikutti siltä, että miehen mukaan lähti talouspaperiakin. Sehän on myös artikkeli, jota muistelee vieneensä viimeksi mökille täyden paketin.

Joten kauppa tulee kyllä tarpeeseen.

Sitä on parikin yrittäjää yrittänyt sen jälkeen, kun Sale lopetti. Ensimmäinen näistä yrittäjistä, joka sitten läksi muihin hommiin, eli Tiina Tynkkynen, oli nyt paikalla talkootöissä. Hän ei tällä kertaa ole kaupassa muuten mitenkään osallisena, mutta kun hän oli Uukuniemellä kaupanpitoa harjoittanut, en malttanut olla kysymättä, että mikä kaupanpidossa Uukuniemellä on vaikeinta.

– Sitä kun ei pysty tietämään, minä viikonlopuna täällä on minkäkin verran väkeä, hän vastaa. – Hävikkiä tulee. Ja toisalta vaikeuksia tuo se, jos hyllyt äkisti tyhjenevät. – Jos täältä joku tavara loppuu, sitä ei seuraavaksi päiväksi tänne saa, hän lisää.

Tavara kauppaan tulee nyt siten, että kuivatavarakuormat tulevat kahdesti viikkossa ja tuoretuotteet kuten maito kolmesti viikossa. Ja tämä tietohan meitä mökkiläisiä kiinnostaa.

Mökkipaikkakunnalla haastetta ei tuo vain se, että kesäviikonloppuina porukan määrä vaihtelee rajusti viikonlopusta toiseen vaan myös se, että talvella on todella hiljaista. Edelliset yrittäjät ovat ehkä aloittaneet vähän väärään vuodenaikaan. Tiina arvelee, että nytkin parasta olisi ehkä ollut, jos olisi päässyt käynnistämään toimintaa hiljakseen heti pääsiäiseltä, jolloin ensimmäiset mökkilaiset tulevat. Ensimmäinen varsinainen aukioloviikko on nyt juhannusviikko, ja silloin ainakin on vilskettä Uukuniemellä! Eikä taida vilinä viikolla jälkeen juhannuksenkaan vähetä, kun seuraavana viikonloppuna ovat Uukuniemi-juhlat.

Itse arvelen, että edelliset kauppiaat ovat myös yrittäneet pitää liian laajaa valikoimaa. Nyt sitä (onneksi) rajoittaa pienempi tila. Grillauskaudeksi hyllyihin on myymälänhoitaja Riikka Uimosen mukaan valittu mm. vähän erikoisempiakin maustekastikkeita, mutta kuulemma siitä minun unohtumaan pelkäämästäni perustuotteistostakin pidetään huoli. Näin mökkiläsinäkökulmastahan, kun siellä mökillä ei varsinkaan työssäkäyvät pysty pitkiä aikoja kerralla oleskelemaan, harmittaa, jos jotain kovin tavallista joutuu lähtemään Kesälahdelta asti hakemaan. Se ei harmita, jos mökin lähikaupasta ei saa tuoretta korianteria.

Paikallisia tuotteita pyritään saamaan myyntiin myös, kuten perunaa, ja se on loistavaa, sillä ainakaan minä en ole tiennyt, mistä perunaa olisi voinut oma-aloitteiseti hakea. Paikallisista lihatuotteista myymälänhoitaja Riikka Uimonen uskaltautuu lupaamaan lähinnä lammasta ja ylämäänkarjaa pakastettuna jauhelihana. Kuulemma biisonin saatavuus vaihtelee. Tätä en uskaltanut ottaa puheeksi, etten paineita lisäisi, mutta hitsi kun saisi myös muikkuja, jos kalastajalla on ollut kalaonnea...Joten kaupalla kannattaa käydä tarkastamassa, mitä kulloinkin on tarjolla!

 

Tosin kylillä alkoi tuossa taannoin käydä Olli Hirvosen kauppa-auto. Ennen kävi vain kesäisin, mutta viime talvena ympäri vuoden. Saa nähdä, miten sen kanssa käy. Kesällä reitille on kuulunut myös Kirkonkylä, eli kauppa-auto on ollut minunkin ulottuvillani. Kiva kesäaamun lenkki Sirkeeltä kirkolle, kun Niukkalaan on automatka, joskin säällinen. Toivoisin siis, että kauppa-auto jatkaa ainakin kesän kirkolle asti, ja kyllä sinne yhden postilaatikon kylkeen oli ilmestynyt lappu, että kauppa-auto pysähtyy perjantaisin klo 9.45.

Uusi kauppa erottuu hyvin Niukkalan kylänraitilta. On iloiset ikkunateipit. Tässä Pyhäjärven aaltojen välistä kurkistelevat Riikka Uimosen avuksi tulleet reippaanoloiset kesätyöntekijät Elli Haverinen ja Kaisa Matikainen.

Kaupan ovat perustaneet Jouni Suppola, Matti Laukkanen ja Kimmo Tynkkynen. Kimmo Tynkkysen rooli ainakin hänen vaimonsa Tiinan lausunnon mukaan rajoittuu siihen, että hän omistaa kiinteistön… Matti Laukkanen pyörittää jo entuudestaan ravintola Juholan Biisoniareenaa ja pian entisessä pankissa/kunnantalossa/kirjastossa hostellia. Kuuleman mukaan hän on perustamassa Niukkalaan myös arboretumia. Ja Jouni Suppolaa olen kuullut vuosien varrella tituleerattavan kyläpäälliköksi.

Kaupan yhteyteen on tulossa myös kahvila Evakkotaival, mutta se näytti keskiviikkona olevan vielä alkutekijöissään, mutta tekeviltähän syntyy, joten kaiketi sekin perjantaina avataan.

Tältä siis näytti eilen. Käyn tarkastamassa tilanteen ensi viikolla…Mutta nyt vaikuttaa kyllä lupaavalta!

Viimeksi muokattu: 13.06.2019
Kommentit (0)
« Edellinen sivu 2 / 21 Seuraava sivu »