Maiharisaori

13.12.2017

Tähän huiviin tulivat nuoruuteni värit.

Ohessa viime viikonlopun 'kangaspuiden hedelmä'.

Olen tehnyt jo aika monta näitä saorihuiveja, joihin kansalaisoistolla tehdän mahtavia loimia. Suurin osa kutojista ei kuitenkaan kudo lointa oikeaksi saoriksi, jollaiseksi ohjaaja nämä monenlaisista langoista kootut loimet alkujaan tarkoitti. Saorissahan periaatteessa vaihdetaan lankoja kesken heiton puolelta toiselle sitoen langat toisiinsa ikään kuin lenkillä. Minä tietenkin olen oikeaoppinen ja teen juuri näin.

Koska langat ovat näin kudottaessa aina vähintään kaksinkertaisia yhdessä viriössä, paksummista langoista tulee tosi paksuja viriöllisiä, ja ohuiden lankojen kanssa olen sitten tehnyt niin, että olen käyttänyt useampia lankoja rinnan. Tietenkin erivärisiä, että saadaan vähän väriopillista haastetta peliin. Niinpä parhaimmillaan olen per viriö heittänyt lankaa kolmelta eri puolalta, kahdella kaksoissukkulla ja kahdella normaalilla, kaikki eri värisiä, joskin yhdet langat ovat olleet olemattoman ohutta kimallelankaa kutomon ohjaajan varastosta.

Tuota ohjaajan lahjoittamaa efektilankaa lukuunottamatta olen käyttänyt erilaisia purku- ja perintölankoja, ja monet ovat olleet todella pieninä pätkinä. Viime viikonloppunakin yksi rouva toteksi tuosta loimesta, että sitähän tekeee nopeasti. Niin tekevätkin kaikki muut paitsi minä.

En ole ostanut näihin saoreihini yhtään uutta lankaa, en tähänkään, ja kuten edellä todettua, olen joutunut aika tavalla säveltämään saadakseni paksuudet täsmäämään, kun lankoja on mitä ihmeellisimmän paksuisia. Mutta sellaista on köyhän lapsen elämä, sanoi äitivainaa.

Loimi oli vähän samantyyppinen kuin 'tropiikkisaorissani', jonka kudoin suurin piirtein yhtä hehkuvilla väreillä kuin oli loimi, mutta nyt käytin pelkästään murrettuja värejä. Elleivät langat muuten olleet väriltään murrettuja, sotkin värejä lankoina esimerkiksi laittaen ohuen vaalean vihreän langan kanssa samalle kaksoissukkulalle toisen langan ruskeaa, oranssia tai jotain.

Tarkoitus oli tehdä huivi, joka sopisi uuden khakiruskean maiharini kanssa, ja kerrankin paistoi aurinko risukasaan, eli huivi onnistui kenties jopa yli odotusteni. Yleensähän olen viime aikoina epäonnistunut kaikessa aivan hämmästyttävällä johdonmukaisuudella.

Äsken printtasin ulos sen, mitä olen tähän mennessä saanut aikaan pitkään kesannolla olleesta Uukuniemi-kirjasta. Paljonhan siitä vielä puuttuu. Olen päättänyt tehdä sitä joka ikinen päivä klo 17-19. Toivottavasti se näin valmistuu pääsiäiseen mennessä.

Viimeksi muokattu: 13.12.2017
Kommentit (0)
« Edellinen sivu 2 / 32 Seuraava sivu »