Olen lueskellut tältä blogilta kirjaksi tyhjentämääni paperinippua Itäisiä blogijuttuja.
Lueskelun lomassa askartelin itselleni tyypillisesti tällaisen pienen kartan. Kartassa ovat mustalla ja tummanharmaalla BRICS-maat, myös nyt vuoden 2024 alussa siihen liittyneet. Harmaat, olivat tummia tai vaaleita, ovat Shanghain yhteistyöjärjestön maat, ja saatamme havaita, että ainoat maat, jokta ovat jäseniä molemmissa, ovat tummanharmaat Venäjä ja Kiina. Vaaalenharmaaiksi ovat siis jääneet vain maat, jotka ovat ainoastaan Shanghain yhtestyöjärjestössä, ja ne ovat nuo Kiinan ja Venäjän kainaloon jäävät Uzbekistan, Tadzikistan, Kirgisia ja Kazakstan.
Jos noita mustia ja tummanharmaita eli BRICS-maita katsoo, saattaa kyllä helposti huomata, että kyseessä on kauppasotajärjestö, jonka tarkoitus on päästä kontrolloimaan meriteitä. Shanghain yhteistyöjärjestön puolestaan on määrä estää "kainalomaita" omatoimisuudesta.
Näiden talutushihnassaolijoiden ja BRICS-Iranin välissä ovat Afganistan, Turkmenistan ja Pakistan.
Pistää silmän, että Valko-Venäjä ei kuulu edes Shanghain yhteistyöjärjestöön. Se kuulemma on liian länsimainen maa. Asia lienee tulkittava niin, että jahka Lukashenkosta aika jättää, Valko-Venäjä saa mennä. Mutta Ukraina nyt sitten on jotenkin eri asia, mikä varmaan johtuu juuri Kiovan Rusista, tästä muinaisesta ruotsalaisten viikinkien etävaltiosta, josta Venäjä minulle tuntemattomasta syystä katsoo polveutuvansa, vaikka aika paljon selvemmin Venäjä on mongolivaltakunnan seuraaja.
Ainoa johtopäätös, joka tästä kartasta voidaan tehdä, on se, että koko systemi kaatuu, jos Iran vaihtaa puolta. Iran on rutiköyhä. Sen taloudessa ei ole ollut järjen häivää moneen vuosikymmeneen, mutta siellä osataan tehdä miehittämättömiä lennokkeja, ja niillä se on ostanut ainakin nyt Venäjän suosion. Kiina saattaisi pärjätä ilman Irania huolimatta Persianlahdesta. Sitä kiinnostaa enemmän Punainen meri ja Suezin kanava, joita pitkin perinteisesti ovat kulkeneet sen kauppatavarat Eurooppaan ja jotka ovat nyt BRICsin hallussa. Iranissa varmaan käsitetään tämä, sillä porukka ei ole siellä tyhmää. Lennokkien lisäksi siellä osataan tehdä paljon muutakin, mm. siellä tehtiin pari vuosikymmentä sitten maailman paras graafinen suunnittelu, ja samoihin aikoihin Wired-lehden arvion mukaan blogosfäärin toiseksi yleisin kieli oli tuolloin farsi. Koulutustaso on maassa korkea, mutta niin on työttömyyskin, ja päällä ovat länsimaiden pakotteet johtuen Iranin liiallisesta innosta rikastaa uraania. Islamilaisen maailman oppineisuus on sitäpaitsi aina ollut shiaalaista, ja Iran on maailman ainoa läpikotaisin shiialainen valtio.
Iranin ympärillä olevat maat rahoittavat elämänsä lähinnä kansainvälisellä huumekaupalla yhteistyössä Etelä-Amerikan maiden kanssa. Näin tekee myös Irak tai mitä siitä nyt on jäljellä, vaikka siellä on öljyäkin. Huumekaupalla rahoittaa toimintansa myös Hizbollah, Iranin oikea käsi. Iranin länsipuolella asiassa ovat siis harrastuneita Libanon, Syyria ja Irak. Jordania pidätti tuossa päivänä muutamana pari irakilaista huumekauppiasta osoitaaakseen, ettei se kuulu tuohon porukkaan, mutta eihän se korruptoituneena maana asialle paljon mitään voi.
Tilanne Iranin itäpuolella ei ole paljon parempi. Siellä ovat ennen kaikkea Afganistan ja Pakistan, ja niiden välinen, molemmille puolin rajaa sijoittuva vuoristoinen, erittäin vaikeakulkuinen ja vaikeasti kontrolloitava Pashutunistaniksi kutsuttu alue. Viime päivinä nimi on mediassa kirjoitettu Bashtunistan, mutta sama paikka. Viime päivinä on myös väitetty, että siellä olisi separatisteja sellaista lajia, että Pashtunistan haluaisi itse itsenäistyä. Vaikea uskoa, mutta eipähän tuo olisi maailman ainoa maa maailman sivu, joka on salakujetuksella itsensä elättänyt. Muut elinkeinot eivät nimittäin ole siellä mahdollisia.
Tuosta minä en siis ole ole aikaisemmin kuulut, vaikka vuosikymmenet on tiedetty, että Pashtunistanissa toki on separatisteja sun muita terositeja ja kapinallisia. Sinne kerääntyvät tällaiset ryhmät kaikkialta maailmasta kouluttautumaan keskenään. Aikaisempi käsitys on ollut, että Kiinaa kiinnostavasti siellä ovat harjoitusleireillä viihtyneet uiguuritaistelijat. Niinpä kun Pakistan ja Iran ovat nyt iskeneet toisiaan vastaan tällä seudulla, Kiina on rientänyt välittämään rauhaa. Tosiasia lienee kuitenkin, ettei sitä kiinnosta Iranin ja Pakistanin välinen rauha. Jos minulta kysyttäisiin, minä väittäisin näiden iskujen tapahtuneen nimenomaan Kiinan tilauksesta, että se voisi kansainvälisen yhteisön silmissä puhtoisesti vaan päästä sekaantumaan maiden asioihin painostaen ne hankkiutumaan eroon näistä näkökulmasta riippuen vapaustaistelija- tai terroristiryhmistä. Ei tule onnistumaan nyt jos ei ole onnistunut aikaisemminkaan. Ja kuten sanottua, tälläkin kulmakunnalla rahoitus hoidetaan huumekaupalla.
Iranin ympärillä olevista maista ei siis ole kukaan kiinnostunut, paitsi Iran, jonka etu ei ole, että nuo valtiot romahtavat enää yhtään enempää. Jos Venäjä jostain syystä lakkaisi sotimasta Ukrainassa, itsestään Iranistakaan ei olisi enää kiinnostunut edes Venäjä. Iranin koulutettu väestö kuuluisi mieluummin länteen kuin itään, ja sanoisinpa, että siellä ollaan nyt veitsen terällä. Jos siellä sattuisi hallinto vaihtumaan, länsi olisi Iranista kiinnostunut jopa siihen mittaan, että se syrjäyttäisi kiinnostuksen kohteena Israelin, josta on tullut nyttemmin Libanonin, Syyrian ja Irakin kaltainen paariavaltio.
Kun kävin läpi vanhoja blogikirjoituksia tuosta omakustannekirjastani, kävi ilmi, että vuonna 2011 olen kirjoittanut eräässä kirjaesittelyssä, että Israel on tukenut milloin mitäkin palestiinalaisjärjestöä siinä tarkoituksessa, että palestiinalaiset saataisiin pysymän hajanaisena, keskenään kinastelevana ja toisiaan kusettavana surkimuslaumana. Egypti on parikymmentä vuotta paljastellut niitä nyt puheena olevia Hamasin tunneleita, ottanut kiinni niistä Egyptin puolella ulos survoutuvia porukoita takavarikoiden näiltä aseita, jotka ovat amerikkalaisvalmisteisia ja saatu Israelilta, mitä Israel ei tuolloin kuulemma edes kiistänyt. Palestiinalaiset ovat omituisessa välikädessä, sillä Hamas on Muslimiveljeskunnan perillinen, eikä esimerkiksi Saudi-Arabia hyväksy Muslimiveljeskuntaa. Arabikevään seurauksena Egyptissä oli hetken vallassa Mursi, Muslimiveljeskunnan mies, mutta tämä korvattiin pika-pikaa saudien vaatimuksesta Al-Sisillä. Turkki tukee nyt raivoisasti Hamasia, Erdogan kun on Muslimiveljeskunnan kannattaja.
Raha liittyy tähän. Kiinalaiset ovat keksineet rahan, siis setelirahan, joka on periaatteessa yhtä kuin kierrätettävä velkakirja. Sen toimivuus peustuu sille, että ihmiset luottavat siihen, että kaikki "velalliset" hoitavat maksunsa, sillä muuten setelit olisivat pelkkiä arvottomia paperilappuja. Nyttemmin raha on bittejä, mutta periaate on sama. Pitää luottaa siihen, että bitit ovat jotenkin arvokkaita.
Pari kiinalaista pankkia on ruvennut tarkastelemaan lähemmin venäläislle yrityksille myönnettäviä luottoja. Kiina ei siis usko, että venäläiset yhtiöt pysytyvät maksamaan velkansa, mikä tarkoittaisi rahan romahtamisen vaaraa. Venäjä on ostanut Venäjältä hirmuiset määrät fossiilisia polttoaineita, vaikkei se voi niitä käyttää – Kiinassa on karmeat ympäristöongelmat. Oma hyvpoteesini on, että Kiina on kiinnostunut Venäjästä vain seillä olevian vesivarantojen takia, sillä Kiinassa vedet ovat niin saastuneita, – sikäli kun niitä edes on olemassa – ettei niitä voida käyttää edes kasteluvetenä. Kiinassa on 1,4 miljardia asukasta eikä näistä yksikään ole ilmastonmuutoksenkieltäjä, sen verran selvästi kaikki näkevät sen olemassaolon ihan kotinurkillaan.
Kiina on yhtä korruptoitunut kuin Venäjä, mutta rahan arvo ei heittelehdi siellä kuten Venäjällä. Kaikki Venäjällä reissailleet tietävät, että ruplan vaihtokurssi, olipa se mikä tahansa, ei ainakaan ole se, minkä Venäjän keskuspankki kulloinkin ilmoittaa. Vaan Kiinassapa on rahan rinnalla toinen luottamukseen perustuva järjestelmä, ja sen tuella rahakin pysyy kuosissaan, ja sitä ei Venäjällä ole. Tämä toinen on länsimaisesta näkökulmasta silkkaa korruptiota, mutta kuten sanottua, järjestelmällistä sellaista. Sen nimi on guanxi. Kyseessä on kierrätettävien vastapalvelusten järjestelmä siinä kun raha on kierrätettävä velkakirjojen järjestelmä.
Guanxita ei ole kenenkään tarvinnut koskaan valvoa, mutta rahaa on, nimittäin guanxilta – kaikissa pankeissa on virkailijoita valvovat järjestysmiehet, jotka ilmaantuvat heti paikalle, jos tiskillä syntyy jonkinlainen viivästys eli epäselvyys. Nämä vartijat vaihtavat työpisteitään sattumanvaraisesti, ettei pankkeihin pääse syntymään mitään omia guanxi-kuvioita. Lisäksi pankien toiminnassa tehdään jatkuvasti mielivaltaisia muutoksia samasta syystä. Menetelmä ei ole aukoton kuten ei ole mikään menetelmä, enkä minä varmaan ole ainoa, joka on turvautunut jonkun uuden äkilisen säännön voimaantultua siskon poikaan, joka takia asia pitää nyt kertakaikkiaan saada pois päiväjärjestyksestä olivat uudet normit mitkä tahansa. Koska olen naisihminen, niin jos minulla on sisko, sen täytyy kiinalaisesta näkökulmasta tarkoittaa, että vanhemmillan, noilla raukoilla, ei sitten ole ollut kuin nämä kaksi tytärtä, joten jos nyt toisella edes on se poika, tämän takia on oikeutettua kääntää vaikka koko maailma nurin – onhan se nyt vähintäänkin inhimillistä!
Raha on Kiinassa tärkeää. Siksi ehkä ihmetyttääkin, miksi kiinalaiset ovat lähteneet tähän meriteiden monopolsoimiseen. Nythän Jemenin hurhit, joita tukee Iran, ovat vannoneet hyökkäävänsä kaikkien muiden Punaiselle merelle pyrkivien tavara-alusten kimppuun paitsi venäläisten ja kiinalaisten. Mutta jos näin on, euroopalaiset lakkaavat tilaamasta tavaroita Kiinasta, myös niitä, joita amerikalaiset siellä ovat vielä valmistuttaneet, eikö? Toki Välimeren etelärannalla on joukko köyhiä muslimimaita, joihin voidaan edelleen syytää huonolatuista kiinalaisroinaa...Öljyn kuljetuksen suhteen se joutuu pohtimaan myös esim. Saudi-Arabian ja Qatarin kantaa, ja on mielenkiintoista nähdä, josko nämä upporikkaan joutuvat nöyrtymään, jos kohta öljyn suhteen Eurooppaankin voi käydä vihreästä siirtymästä huolimatta harmittamaan, jos sitä ei noista arabimaista saada...
Usein kuulee väitettävän, ettei tällaisilla seikoilla ole Kiinalle väliä, koska sillä on niin suuret omat kotimarkkinat. Nyt on kuitenkin niin, että kiinalaiset eivät ole mitään tuhlareita, ja toisekseen he pitävät länsimaisista tavaroista enemmän kuin kotimaisista. Yksi syy meriteiden kontrolloimishaluun saattaakin olla se, että Kiina ei halua maaperälleen länsimaisia tuotteita kilpaiemaan kotimaisen rojun kanssa, ja siksi se on vaatinut Irania usuttamaan huthit asein länsimaisten laivojen kimppuun.
Onneksi en ole kukaan enkä mikään ja voin näin ollen turvallisesti ennustella mitä sattuu eikä siitä maine mene. Ennustukseni siis on, että renminbi tulee romahtamaan ja sitä mukaa, kun vaatimukset palestiinalisvaltiosta kiihtyvät, kiihtyy myös itsenäisyystaistelu Xinjiangissa. BRICS joutuu hylkäämään Iranin, sillä BRICS ei pysty auttamaan Irania eikä varsinkaan Kiina edes halua. Se jää Venäjän niskoille. Iranilla on silloin kaksi vaihtoehtoa: ruveta huumeimperiumiksi tai länsimaistua. Veikkaan jälkimmäistä. – Ja se on kyllä mukava juttu. Minä olen vanhastaan ollut iranilaismielinen. (20.01.2024)
Punaisen huoneen unessa tässä tunnutaan elettävän
Global Timesilla oli tänään uutinen. Tai paremmin sanottuna Kiina ilmoitti propabandasivustonsa mahdollisille, luultavasti aika harvoille, lukijoille, että jos länttä häiritsee, että huthit häiritsevät länttä, lännen pitäisi puhua nätimmin Kiinalle. Tämä ilmeisesti tarkoittaa, että huthien länsimaisiin laivoihin kohdistamien hyökkäysten takana onkin Kiina eikä Iran, kuten on arveltu.
Tässä päivänä muutaman länsimaisen median mukaan Iran ja Turkki kävivät neuvottelemassa kuulemma keskenään Egyptin maaperällä meneillään olevan Lähi-idänselkkauksen eskaloitumisesta. Jos lännessä neuvoteltaisiin eskaloitumisesta, se tarkoittaisi, että neuvotellaan siitä, miten eskaloituminen voistaisiin estää, mutta nyt ilmeisesti neuvoteltiin siitä, miten eskaloitumista voidaan kiihdyttää. Tai ehkä Iran ja Turkki neuvottelivat Egyptin kanssa siitä, miten Egyptille korvataan taloudelliset menetykset siitä, että länsimaiset laivat eivät pääse kulkemaan Suezin kanavassa?
Kylläpä eletään "mielenkiintoisia" aikoja. Maailman tilanne on kuin iso Punaisen huoneen uni, kiinalainen klassikkoromaani, jossa kaikki juonittelevat kaikkia vastaan. (26.01.2024)