Meikäläinen media on tätä nykyä lähinnä toiveiden tynnyri. Sanotaan, minkä toivottaisiin olevan totta. Jo puoli vuotta sitten väitettiin, että Venäjältä ovat ohjukset ihan lopussa, mutta jotenkin nitä vain piisaa kaiken aikaa.
Nyt väitetään, että Kiinassa olisi laajoja levottomuuksia. Sen verran älyllistä rehellisyyttä on, että on sentään muistutettu, että Kiinassa on mielenosoituksia silloin tällöinkin. Olen itsekin ollut todistamassa yhtä valtavaa mielenosoitusta, mutta toki mielenosoitusten pitää Kiinassa olla jossain mitassa hallituksen linjan mukaisia. Ja hallituksethan eivät Kiinassa muutu, kuten tiedetään. Mutta nyt siis väitetään, että Kiinassa oltaisiin esitetty mielenosoituksissa jopa kommunistisen puolueen ja Xi Jinpingin vastaisia iskulauseita.
Ne ovat epätodennäköisiä, mutta eivät tietenkään suoranaisesti mahdottomia. En kuitenkaan ihan vielä usko niihin.
Kiinalaiset ovat älykkäitä. Älykkyys on loppupelissä lähinnä hyvä muisti ja oppimiskyky. Kiinalaisista ei pystytä karsimaan näitä ominaisuuksia yhtä tehokkasti kun Venäjällä on tehty, sillä sikäläinen kirjoitusjärjestelmä vaatii molempia. Se kirjoitusjärjestelmä on pakko pitää, koska alueella on niin paljon kieliä – kiinalainen kirjoitus on kuvakirjoitus, jota pystyy lukemaan ja kirjoittamaan, vaikkei osaisi puhua mandariinikiinaa sanaakaan. Kirjoitusjärjestelmä on Kiinan yhtenäisyydelle elinehto, ja sitä varten porukalla pitää olla vähän älyä päässä, ts. muistia ja oppimiskykyä.
Ennen viimeisintä puoluekokousta esitin, että Xi Jinpingin tuleminen uudelleenvalituksi Kiinan kommunistisn puolueen johtajaksi (vastoin aikoinaan Maon jälkeen laadittua lainsäädäntöä) ei ole ihan satavarma, sillä kiinalaiset ovat älykkäitä, ts. ovat oppineet menneisyydestään, sillä hellä on hyvä musiti. Venäläiset on saatu unohtamaan Stalinin ajat ja olemaan oppimatta niistä mitään, mutta kiinalaisista ei voida odottaa ihan samaa Maon suhteen.
Kiinan koronakaranteenit eivät ole olleet olemassa koronan hillitsemiseksi vaan sen testaamiseksi, miten ahtaaksi kansalaisten elämä voidaan vetää eli missä vaiheessa heitä rupeaa massoittain kuolemaan niihin oloihin. Kun karanteenisysteemi on sellainen, että talot lukitaan ulkoapäin niin, että niistä ei pääse ulos, voidaan odottaa, että jossain vaiheessa johonkin tällaiseen rakennukseen syttyy tulipalo, ja kun rakennuksesta ei pääse ulos, ihmiset kuolevat. Tulipalo voi syttyä monista syistä, sattumalta tai jotenkin muuten. Ja nyt sitten syttyi tulipalo ja ihmiset kuolivat karanteenin takia lukittuun taloon. Sattuma olisi uskottava, jos tämä olisi tapahtunut jossain muualla kuin Xinjiangissa. Koska se nyt sattui Xinjiangissa, vahingon mahdollisuus on jotakuinkin yhtä todennäköinen kuin venäläisissä ikkunastatipahtelemisissa.
Väitetään, että tämän seurauksena levottomuuksia olisi alkanut eisiintyä jopa Beijingin Tsinghua yliopiston kampuksella. On täysin mahdollista, että Kiinan johto on arvellut, että tämä Kiinan kultaisin nuoriso ei koskaan ryhtyisi kapinaan, sillä Tsinghua on se Kiinan huipuista huipuin yliopisto, joka kouluttaa Kiinan kansantasavallan johtavat teknokraatit. Siellä ei normaalioloissa kannata pullikoida, sillä yliopiston kuvioihin sopeutuminen on tehokkain ja käytännössä ainoa väylä isänmaan korkeimpiin virkoihin. Mutta kun kiinalaisilla on se hyvä muisti… Jos Xinjiangissa on jo ruvettu polttamaan ihmisiä karenteenitiloihin, niin sikäli kun Maon ajoista on mitään opittavaissa – ja niistähän on – pian alkaa kulttuurivallonkumous eli Tsinghua yliopiston intellektuellit ovat seuraavana tappolistalla. Meikäläisessä mediassa on kerrottu, että mielenosoittajilla on valkoisia papereita kyltteinä, koska se on kuulemma protesti sananvapauden puolesta. Aikuisten oikeesti Kiinassa ei olla niin järkyttävän innostuneita länsimaisesta sananvapaudesta ja näissä lausunnossan länsimedia imartelee itseään. Niissä harvoissa kuvissa, joita näistä mahdollisista mielenosoituksista on saatu, noita valkoisia papereita on pujotettu pipojen käänteisiin niin, että syntyy valkoinen tötterö – kulttuurivallankumouksessa älymystöä nöyryytettäessä oppineille pantiin päähän valkoinen suippokärkinen päähine. Eli Kiinan huippuyliopiston opiskelijat ilmoittavat täten Xi Jinpingille, että heille on juolahtanut mieleen, että Xi Jinping suunnittelee heidän murhaamistaan.
Xi Jinping tulee kohtaamaan suuria vaikeuksia, jos yrittää väittää, ettei hän näiden yliopistonuorien tappamista suinkaan suunnittele. Kiinan on hyvin dynastinen yhteiskunta. Xi Jinping on itse kommunistidynastian vesa. Hänen isänsä oli mukanan Maon pitkällä marsiilla. Tsinghua yliopiston opiskelijatkaan eivät tule mistään pysytmetsistä vaan suvuista, jotka olivat älykäitä jo ehkäpä ennen vallankumousta ja joissa on kärsitty kulttuurivallankumuksesta – niin kärsittiin itse asiassa Xi Jinpinginkin perheessä. Aivan niin kuin Xi Jinping ei anna kenenkään unohtaa, että hän on itseoikeutettu Kiinan hallitsija, koska oli aikanaan jo sen prinssin, vastavasti Tsinghua yliopiston opiskeliatkaan eivät unohda olevansa itseoikeutettuja intellektuelleja. Nyt vain ei ole aivan varmaa, suostuvatko nämä jo kolmannen tai ehkä jo neljännenkin sukupolven kommunisti-intellektueellit uuden "Maon" murhaamiksi tai perin juuri nöyryyttämiksi kuten esi-isänsä.
Suomalaiset meditalot totesivat eilen, että mielenosoituksilta puuttuu ohjelma ja johtajat. Ne muistuttavat Venäjän demokratiamielenosoituksia ja arabikevättä eli ovat lähinnä isot bileet. Mutta kyllä arabikeväästä silti saatiin iso sotku aikaan, vaikka sitä, mitä mielenosoittajien ainakin lännessä kuviteltiin tavoittelevan, ei saavutettu. Ilmeisesti media on oppinut arabikeväästä sen, että jos kunnon johto ja selvät suunnitelmat puuttuvat, hommasta hyötyy lähinnä vastapuoli. Joten ehkäpä näistä Kiinan mahdolliista mielenosoituksista ei todellakaan kannata liiaksi elämöidä.
Mielenkiintoinen kysymys on, että olisivatko pelkät pandemiarajoitukset aiheuttaneet näitä levottomuuksia – jos niitä nyt ylipäätään on – vai onko rohkaisua saatu ukrainalaisten menestyksestä sodassa ylivoimaista hyökkääjää vastan. Iranissa tällaista rohkaisua lienee saatu. Tässä yhteydessä on mielenkiintoista muistaa sekin, että Kiina tuki voimakkaasti Venäjän hyökkästä Ukrainaan jo heti alussa. Välittömästi sodan puhettua Kiinan ulkomaille suunnattu propagandakanava Global Times kirjoitti, että Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan kyseessä oli testi siitä, miten Yhdysvallat mahdollisesti reagoisi, jos Kiina hyökkäisi Taiwanille. Kirjoituksesta ei mennyt kuin pari päivää, kun Pelosi matkusti Taiwanille ihan niin kuin jenkkipäättäjiä ravasi Ukrainassakin. Eli Kiina ei voi syyttää kuin itseään näistä mahdollisista levottomuuksista maaperällään.
Eilen Al Arabiyassa tiedonanturoitiin, että Irakissa on valtion pankkitililtä kadonnut 2,5 miljardia dollaria. Siinä maassa eivät rahat ole pysyneet valtion kassassa ikinä, joten se, että pääministeri Mohammad Shia al-Sudani nyt vaatii rahoja palautettavaksi, on uutinen. Hänelle oli ehdotettu, etteikö syyllisiä vain voitaisi tavan mukaan rangaista vankilatuomioilla. Tähän al-Sudani oli vastannut, että mitä hyötyä siitä on, jos muutama tyyppi istuu vankilassa, jos rahat yhä puuttuvat valtion kirstusta. Hän haluaa rahat takaisin.
Kyseessä on melkoinen muutos sen maan kultuurissa, joten tämä nimi, Mohammad Shia al-Sudani, kannattaa kätkeä sydämeensä. (28.11.2022)
Kesäpäivän seisaus
Kesä on inhokkivuodenaikani, sillä en pidä kuumasta. Eilen olikin vielä tuskallinen päivä, mutta jo illalla rupesi satamaan, joten yöstä ei tullut trooppista eli yli +20-asteista kuten oli ollut edellinen yö. Sammuin petiin heti, kun ilmanala viileni alle +30 asteen.
Mutta sateesta seurasi hyttysten räjähdys. Heti. Välittömästi.
Joidenkin mielestä lämmin kesäsää kuitenkin on mitä parhain. Minun on vaikea tajuta moista, ja tämä on jälleen yksi niistä lukuisista todisteista, että me ihmisyksilöt olemme pohjimmiltamme niin erilaisia, ettemme oikeastaan pysty ymmärtämään toisiamme lainkaan.
Mutta siitä huolimatta hyvää juhannusta, kesän ystäville siinä kuin "vihollisillekin".
Firth-Godbererin kirjassa Tunteiden maaimanhistoria, josta kirjoittelin pari päivää sitten, huomautettiin moneen kertaan, että hymyileminen ei kaikissa kulttuureissa suinkaan tarkoita iloisuutta eikä varsinkaan ystävällismlelisyyttä. Itse pääsin tutustumaan ilmiöön jo lapsena, sillä karjalainen äitini hymyili, kun oli iloinen, ja hämäläinen isäni, kun oli vihainen.
Kiinassa on suuri virhe kuvitella, että jos ihminen hymyilee sinulle, se olisi merkki avoimesta ja positiivisesta suhtautumisesta. Tästä tuli mainio esimerkki, kun telkkarista näytettiin taannoista Blinkenin vierailua Kiinassa. Blinken huolehti visusti, ettei hänen kasvoillaan käväissyt hymyn häiväkään ainakaan kun kameroita oli paikalla, kun kiinalaiset sitä vastoin hymyillä irvistelivät koko ajan kuin hirviölauma. Kumpikin puoli siis viesti omilleen ja omilla kulttuurisilla koodeillaan, että olipahan harvinaisen paska valtiovierailu.
Ja kun Blinken oli palannut omalle maaperälle, Biden julisti Xi Jinpingin diktaattoriksi, mikä tietenkin on itsestäänselvä ja paikkansapitävä väite. Kiina kiirehti paheksumaan lausuntoa, vaikka toki Xi Jinping on kiinalaistenkin mielestä diktaattori, mutta kun "diktaattori" on lännessä ruma sana vaikkei Kiinassa olekaan, sitä oli pakko paheksua. Kiina on ylpeä diktatuuristaan, kun se jälleen on saatu, ja siksi mahdollinen Venäjän hajoaminen, jos Ukraina sattuu menestymään sodassaan, on Kiinan diktatuurille uhka.
Mitä Blinkeniin tulee, muistan hyvin, kun telkkarissa näytettiin ensimmäisiä kuvia hänestä neuvottelupöydän ääressä kiinalaisten kanssa. Siinä meillä oli sellainen ylimielinen amerikkalainen collegenulikka, joiden tähden amerikkalaisilla on ympäri maailmaa persläven maine. Hän sinutteli kiinalaisia napakasti ja näyttävästi ylimielistä ilmehtien, kun nämä syyttivät amerikkalaisia kaksinaismoralismista. Arvelin silloin, että tässä hölmössäpä meillä on piru merrassa. Mutta Blinken harmaantui ja vanhettui nopeasti, ja nyt olemme isännän kanssa muutamillakin aamukahveilla pohdiskelleet, miksiköhän Blinkeniä ei olla asetettu presidenttiehdokkaaksi.
Venäjä julkaisi eilen ainoalla vielä avoimesti näkyvällä propagandasivustollaan eli Tassilla mielenkiintoisen "uutisen". Kuulemma juuri päättynyt Astanan kokous oli viimeinen laatuaan. Astanan kokoukset ovat olleet tilaisuus käsitellä Syyrian tilannetta omassa hyvässä porukassa, johon on kuulunut Syyrian, Venäjän ja Iranin lisäksi myös Turkki. Astanan mukaan Syyria on nyt solminut uudelleen suhteet kaltaisiinsa eli arabimaailmaan, joten Astanan kokoukset ovat tästä pitäen turhia. Tassilla kerrottiin, että kokoukset jatkuvat nyt sitten kyllä edelleen, mutta muualla kuin Astanassa.
Kazakstan on jättimäinen valtio, mutta sillä ei ole meriyhteyttä, ja väestöä siellä on maantieteelliseen laajuuteensa nähden todella vähän. Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, ensimmäinen paikka, jonne Kiina riensi asiaa arvioimaan (tai paikka, jota se riensi komentelemaan) oli Kazakstan. Kazakstanissa ei ole hirveästi mitään aineellista, mitä Kiina tarvitsisi, mutta on toivottavaa tukea Xinjiangin levottomuuksia vastaan. Molemmin puolin Kiinan ja Kazakstanin rajaa on sekä uiguureita että kazakkeja.
Kazakstanissa on varmaan katseltu karttoja sillä silmällä, että kun Kazakstanin länsipuolella on Kiina niin sen itäpuolella on sikäläisiin valtioiden kokoihin suhteutettuna kapea Venäjän alue, ikään kuin väylä Azovan merelle – Urkainan ja Kazakstanin välissä siis. Kiinassa on totuttu ajattelemaan vuosituhansien skaaloissa, joten heille ei ole mikään juttu ottaa lukuun, että lännen ja Venäjän välit tulevat olemaan huonot ainakin seuraavan vuosisadan. Mutta silläkin vuosisadalla on elettävä, joten Kiinan näkökulmasta voisi olla kätevää, että Ukrainan ja Venäjän välisen sodan päätökseksi tuo nyt Venäjälle kuuluva alue Ukrainan ja Kazakstanin välissä kuuluisikin Kazakstanille, jolloin Kiinalla olisi sen kautta edelleen – huolimatta Venäjän mahdollisesta häviöstä ja huonoista väleistä länteen – säädyllinen, ketään loukkaamaton pääsy Azovan meren kautta Eurooppaan ja Afrikkaan.
Joku media kauhisteli aamulla, että Beijingissä on tällä hetkellä hiukan yli +40 astetta. Tosiasiassa se ei ole kiinalaisilla mittapuilla vielä kovin kuuma. (23.6.2023)
Kiina loihe lausumaa, että Venäjä keskittyköön välillä muihin naapureihinsa kuin Ukrainaan?
Tänään sitten luki Global Timesilla, Kiinan ulkomaalaisille suunnatulla propagandasivustolla, että Venäjän pitää lopettaa se sotansa Ukrainan kanssa, siis huom! sota, josta Putin käyttää nimitystä "sotilaallinen erikosoperaatio". Pääasaillisena lausunnonantajana on Wang Yiwei, joka tämän jutun mukaan on nykyään Renmin yliopiston kansainvälisten suhteiden professori.
Juttu on otsikoitu Wagner´s revolt weakening Putin's authority 'wishful thinking' of the West: experts. Jutussa painotetaan, että tämä lyhytkestoinen kapina ei vienyt Putinin auktoriteettia nimenomaan siksi, että kesti niin lyhen aikaa, mutta samalla todetaan, että kapina kyllä jätti pysyvän negatiivisen jäljen Venäjän poliittiseen tilanteeseen ja Venäjän armeijan vakauteen. Kiinalaisasiantuntijat arvelivat, että tämän vastikään tapahtuneen kaltaiset selkkaukset samoin kun muutkin kotimaan levottomuudet tulevat Venäjällä lisääntymään, mitä enemmän sota pitkittyy.
Otanpa viimeisen kappaleen tähän suoraan: "Those events could push Putin to accelerate the end of the Russia-Ukraine conflict to avoid similar risks, and further strengthen ties with neighboring countries such as Belarus and Kazakstan", he [Wang] said."
Että sellaista. (25.5.2023)