blogi/etusivu

Luin tänä aamuna kauhistuttavan uutisen: Parikkalan kuntaan kuuluvan Uukuniemen kirjastoa ollaan lakkauttamassa.

Päätöstä ollaan tekemässä maanantaina 17.6. Se on mahtava ajankohta, koska kaikki varsinkin ulkouukuniemeläiset eli kesäasukkaat ovat viikonlopun 15.-16.6. Karjalaisilla kesäjuhlilla Mikkelissä eivätkä varmasti lähde ajamaan sieltä suoraan mökille ja sitä myötä osoittamaan mieltään Parikkalan kunnanvaltuuston kokoukseen.

Karjalaiset ovat kieroja, varsinkin toiselle karjalaiselle.

Asian problematiikkaa pahentaa se, että Parikkalan keskusta on jotakuinkin kulttuurityhjiö – on aina ollut. Sen kulmakunnan kulttuuriharrastuneisuus on aina sijainnut Uukuniemellä. Pelkäänpä, että ellei kaikki niin ainakin valtaosa nyky-Parikkalaa koskevasta kirjallisuudesta on kirjoitettu nimenomaan Uukunimestä – tämän tiedän hyvin, sillä olen vastikään itse väsännyt neljännen omakustanteisen julkaisun Uukuniemestä, tällä kertaa kylläkin suhteessä koko Laatokan Karjalaan. Nyt harmittaa, että suurella työllä ja vaivalla yritin keksiä pitäjäesittelyihini jotain sanottavaa Parikkalasta enkä keksinyt muuta kuin sen, että Charalotte Lydecker oli siellä opettajna, kun kirjoitti kuuluisan kirjeensä, jonka seuraksena syntyi Martta-yhdistys. Olisi pitänyt jättää mainitsematta koko Parikkala tai korkeintaan todeta, että Laatokan Karjalaksi kutsuttuun luovutettun Karjalan alueeseen kuului valitettavasti myös Parikkala, mutta siitä ei ole kertakaikkiaan mitään sanottavaa julkaisussa, jossa on puhetta kulttuurista (ja urheilusta…)

Ratkaisu Uukuniemen kirjaston lakkauttamiseen johtuu luultavasti kateudesta. Sillä jos kulttuurinen aktiivisuus yleensä ja kirjallinen aktiivisuus erityisesti olisi arviontikriteerinä kulttuuripalveluiden kuten kirjaston rahoittamiselle, pitäisi lakkauttaa Parikkalan kuntakeskuksen kirjasto. Kateus on kuoleman synti, joten hävetköön Parikkalan kunta, tuo kuolemansyntinen!

Koska säästöjä epäilemättä pitää saada kunnassa aikaan, ehdotankin, että Parikkalan kuntakeskuksen kirjasto lakkautetaan ja kaikki kunnan kirjastotoiminta siirretään kulttuurimyönteisemmälle Uukuniemelle. Sitäpaitsi siellähän paikkakuntaa koskeva kirjallisuuskin kirjoitetaan. Olen muutamankin kesän istunut Uukuniemen kirjaston tutkijanhuoneessa väsäämässä tekeleitäni, siellä kun ovat kirjalliset lähdeteokset olleet mukavasti käden ulottuvilla. Kuinka moni on istunut kirjoittamassa kirjojaan Parikkalasta Parikkalan kirjastossa ja kuinka monena vuonna?

 

Viimeksi muokattu: 14.06.2024
Kommentit (0)
« Edellinen sivu 27 / 38 Seuraava sivu »