Illuusioiden kontrolloinnista

06.06.2024

Diaz, Hernan. Trust. UK 2023 (1. ilm. kerta 2022)

Tästä romaanista, rakenteeltaan hieman erikoisesta Hernan Diazin Trustista, on vaikea sanoa mitään syyllistymättä juonipalajstuksiin, sillä vähän kuin vanhan hyvän ajan salapoliisiromaaniessa, tässä ei ole mitään muuta kuin juonensa. Ei mitään syvällistä symboliikkaa tai psykologiaa, ei rivien väleihin kirjoitettuja eri tasoisia kertomuksia tai sen sellaista. Mutta siinä onkin sitten kylliksi.

Trust tarkoittaa paitsi luottamusta myös anglosaksisen maailman kaksoisomistusjärjestelmää; kirjassa on henkilö, varsinainen päähenkilö, josta yritetään saada tietoja, ja jolta löytyy lopulta päiväkirjanide otsikolla Futures, joka puolestaan tarkoittaa joko 'tulevaisuuksia' tai futuureja. Kirjan ydintapahtumat sijoituvat Yhdysvaltoihin ja 1920-luvun kahteen talouskriisiin.

Kirjassa väitetään, että ihmiselämä perustuu pitkälti illuusioihin, joista ylivoimainen on raha. Ihmiset ja ihmisryhmät kilpailevat siitä, ketkä onnistuvat parhaiten käyttämään hyväkseen erilaisia illuusioita, varsinkin rahaa kaikkine systeemeineen, mutta myös muita. Ja koska finanssimaailman illuusio on niin ylivoimainen, herää kysymys, onko olemassa jotain sellaista todellista, jota rahallakaan ei ulotuta manipuloimaan ilman, että totuus pääsee tihkumaan jostain kolosta läpi.

Kirjoittaja on aivan järjettömän lahjakas. Hän on niin ylimaallisen lahjakas, ettei häntä voi edes kadehtia tai edes vienosti toivoa, että pystyisipä samaan. (28.5.2024)

Viimeksi muokattu: 06.06.2024
Kommentit (0)
« Edellinen sivu 32 / 38 Seuraava sivu »